lauantai 23. huhtikuuta 2016

Kotiruokaa



Kuten aiemmin kerroin, en omista jauhopeukaloa, mutta ruuanlaitosta tykkään.  Suurin vaikeus on siinä, että pitäisi saada vaihtelua ruokalistaan. Sehän olisikin helppoa, jos joku sanoisi, että nyt tehdään lihapullia ja huomenna makaronilaatikkoa. Tosin en joudu laittaan ruokaa joka päivä, koska mieheni syö työssä lounaan. Mutta viikonlopuksi?

Itselläni on tullut hirveä vastenmielisyys broileriin ja kokolihaan. En tiedä mistä moinen johtuu, mutta olen korvannut broilerin lihan jauhelihana samoin lihan.

Kaali on sellainen aines, josta mieheni ei oikein innostu. Niinpä sitten teen joskus itselleni isomman satsin kaalipataa, josta osan pakastan. Viimeksi tein ohjeella: mitä jääkaapista löytyy eli mielikuvitus avuksi. Kaali piti ostaa, muut löytyivät kaapista. Kannattaa muuten ostaa ruokakerman eri versioita kaappiin (ja ruokakermaa voi myös pakastaa). Kermat ovat joskus tarjouksella ja aina muutama purkki löytyy jääkaapista. Oma ohjeeni kaalipadasta:

Keskikokoinen kaali
Sipulia
Jauhelihaa
Porkkanaa
Tuorejuustoa
Ruokakermaa
Kaalipataa

Paista jauheliha ja lisää tuorejuustojen (tässä tapauksessa wasabi- ja mustapippuri) jämät sekaan. Seuraavaksi paistetaan paloitellut kaali ja sipuli. Sekoitetaan uunivuokaan ja paloitellaan porkkana mukaan. Mausteita käytän yleensä mutun mukaan eli jauhelihaan roiskautin valkopippuria ja suolaa. Pataan lisäsin aimo lorauksen soijakastiketta sekä kolme sipulia –ruokakermaa. Sitten uuniin, ensin 200 astetta ja sitten tunnin päästä alensin lämpöä 100 asteeseen. Siellä pata sai sitten muhia jokseenkin kolme tuntia – kävin nimittäin kaupassa sillä välillä.

Voin vannoa, että padasta tuli herkullisen pehmeän makuinen.

Mutta itse ongelmaan eli mitä ruokaa laitan ensi viikonloppuna. Kalasta tykkäämme, mutta lohi täällä etelässä ei ole kovin hyvää kun vertaa edesmenneen appeni Kemijärvellä laittamaa loimulohta. Yleensä kala ei minulta saa mitään mausteita eikä kuorrutuksia. Jos teen lohta ripottelen päälle suolaa ja rouhittua rosepippuria, paistan kalalle pinnan pannulla ja sitten uuniin.

 
Muusia ja lohta

Lauantaina meillä on usein keittoa. Jauheliha- ja makkara/nakkikeitto ei nyt innosta. Sosekeittoa juuri tein. Onpas tämä nyt vaikeaa.

Kuinka paljon kauppojen tarjoukset määräävät siitä mitä syömme viikonloppuna?

Kyllä minä katson lähtiessä kauppaan, että mitä on tarjouksella. Kauppalistan kirjoitan tosi tarkkaan. Koska käyn aina viikonlopun ruuat ostamassa Citymarketista, kirjoitan järjestyksessä ostettavat, ettei tarvitse sääntäillä paikasta toiseen. Tuntuuko pilkun viilaamiselta? Toisaalta eksyn tietenkin välillä vaatepuolelle, lankoja katselemassa ym. Juhlan kunniaksi ostan jätskin, jonka syön kaupan käytävällä katsellen ihmisiä.

Kuulostaako tämä hupsun eläkeläisen touhulta? Saa kuulostaakin. Ennen piti töiden jälkeen syöksyä kauppaan neljän ruuhkaan ja ilman mitään suunnitelmia ostaa sitä sun tätä. Ja yleensä tärkein unohtui.

Ehkäpä viikonloppuna syömme lasagnea sekä lohta.